În urma concursului de proiecte, Asociatia Bunul Samaritean a câștigat o finanțare pentru Flori de Mucegai – proiectul prin care și-a propus să:
Construiască o centrală verde
Creeze o seră comunitară unde beneficiarii centrului vor invăța cum să transforme deșeurile în „aur”, cum să cultive și să îngrijească legumele ecologic, folosind colectarea selectivă a deșeurilor, respectiv utilizare acestora pentru crearea de compost. Compostul va fi utilizat pentru a alimenta cu energie centrala verde ce va furniza apă caldă pentru Centrul rezidential al Asociatiei Bunul Samaritean și căldură pentru seră.
Încălzirea cu compost a fost experimentată pentru prima dată, la mijlocul secolului trecut de inventatorul francez Jean Pain care a făcut prima centrală pe compost în sudul Franței. Metoda sa își poate găsi utilitatea și în epoca supertehnologiilor, mai ales în serele mici, care nu au nevoie de multă căldură. Încălzirea este ecologică și poate asigura, cu metode 100% naturale, o temperatură optimă sau apa caldă în fermele de mai mici dimensiuni sau, menținerea prin arderile din interiorul compostului a unei temperaturi constante în seră pe timpul iernii.
Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată căldura și apa caldă necesare pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural. La baza centralei verzi se află proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasa de oțel, iar sistemul poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni, după care compostul trebuie schimbat. Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri. Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își construiască singuri sursa de apă caldă și căldură.
Zilele trecute am fost să vedem cu ochii noștri și ne place ce am descoperit!
Acest proiect este finanţat prin ,,Fondul Damen pentru inovație în educația de mediu” susținut de Șantierul Naval Damen și implementat de Fundația Comunitară Galați








